Hvordan fungerer en fobi?

Dit sind består af to dele – en tænkende og en følende del.

Den tænkede del er den bevidste eller rationalle del af sindet. Det er den du bruger f.eks. lige nu når du læser.

Den følende del er den ubevidste og emotionelle del af sindet. Den tager sig af at holde hjertet i gang, kontrollere smerte og får os til at reagere på instinkter.

Vi handler på instinker

Det er det ubevidste sind som er programmeret til at handle instinktivt – f.eks. hvis du havner i en truende situation. Den reagerer lynhurtigt og får dig til at stikke af eller tage kampen op. Det er ur-instinktet som sørger for at du ikke står og filosoferer i 20 minutter om du skal stikke af når en tiger står foran dig og vil spise dig. Det er en vigtig egenskab – især for din overlevelse!

Det ubevidste sind lærer meget hurtigt. Hvis du oplever noget farligt eller ubehageligt vil den ofte "gemme det" så du kan reagere hurtigt på det en anden gang – uden at skulle overveje det i længere tid før du handler.

Traumets påvirkning

Nogen gange når en person oplever noget meget traumatisk eller i hvertfald med en stærk følelsesmæssig indvirking kan dette ryge direkte i det ubevidste sind. Og kommer derved uden for det rationelle sinds påvirking. Dit bevidste sind får derved ikke lov at behandle det og lægge det til side. Hvis det f.eks. ikke er noget som vil slå dig ihjel (som en angribende tiger) vil du have en automatisk ”stik af” respons på noget som måske er en triviel hverdagsting – såsom at se en edderkop, rejse med fly, stå på noget højt, være i et lille rum eller besøge tandlægen.

Dit ubevidste forsøger at beskytte dig – men ved ikke at den reagerer uhensigtsmæssigt. Dit bevidste sind kan vide det – men har ikke indvirkning på at ændre dine ”instinkter”.

Den følende del reagerer ikke kun på den præcise stimuli der skabte problemet i første omgang, men kan reagere bare på små dele af det. Hvis vi tager eksemplet med tigeren behøver du ikke se mere end halen førend at du reagerer med at løbe væk.

Dette er grundlaget for en fobi/skræk. En fobisk reaktion på noget der var med i den originale situation som skabte problemer for dig. Det er ikke engang sikkert du kan huske hvad det var der gjorde det!

Mange oplever det

Op til 10 % af befolkningen har en fobi, og de fleste tror ikke der kan gøres noget ved det eller at det er for dyrt, svært eller ubehageligt at gøre.

Traditionel behandling af angst med f.eks. medicin arbejder kun med symptomerne (som kan være individuelle) men ikke med det underliggende problem: en fejlprogrammering i det ubevidste sind.

For at fjerne fobien er man nødt til at ændre på denne programmering i den ubevidste del af sindet, for at gøre en tidligere stærk følesesmæssig situation til noget som ikke er styret af følelser.

Fobikurering - der virker!

Det er præcis det en fobikurering (Fast Phobia Cure) kan gøre. Den giver dig mulighed for at komme igennem den traumatiske situation i en dissocieret tilstand – hvor du ikke får den følelsesmæssige reaktion – og dit underbevidste sind kan lære at det ikke er farligt. Sindet lærer hurtigt. Den lærte frygten hurtigt og kan glemme den igen lige så hurtigt. Og når det sker – så er du fri for din fobi!

Metoden er udviklet af Richard Bandler og John Grinder og var med til at få folks øjne op for NLP'ens muligheder. Hvis du har hørt om Anthony Robbins – så blev han faktisk kendt på at lave fobikureringen på TV og i radioen live for at bevise hvor hurtigt og nemt det er – og hvor effektivt NLP er.

Coach Malte Lange
bl.a. kendt fra:

Ude og hjemme
PBSMasterCard SecureCodeVerified by VISA